Recensies

Hieronder enkele reacties van ex-cursisten m.b.t. de reader en/of de fotografiecursus ‘Basisbeginselen van de Fotografie’:

 

DSC_7755 DSC_7777

Evert:

“Ik heb de afgelopen maanden een cursus van Marleen gehad, waar de reader ook gebruikt werd. In de reader staat alles wat je moet weten over je diafragma, sluitertijd, histogram, compositie en nog veel meer! Het staat er erg goed beschreven, zodat het voor iedereen duidelijk is. Ook de afbeeldingen in de reader vond ik erg fijn werken. De reader kan je er altijd nog even bijpakken als je iets niet meer weet, dat is heel erg fijn! Als je een beginnend fotograaf bent is deze reader onmisbaar. Ik ben er zelf heel erg tevreden over en ik raad hem iedereen aan!”

Mariëlle:
”In het voorjaar van 2014 heb ik de cursus fotografie bij Marleen de Man gevolgd. Een hele leerzame cursus, vooral ook door de leuke opdrachten. Echt een aanrader. Ontzettend fijn is de reader die hierbij hoort. Als je zelf aan de slag gaat kun je altijd weer even terug lezen hoe het ook al weer zit als je het even niet meer weet.  Of het anders moest, hoe het anders kon. Tijdens de lessen heb ik hier veel gebruik van gemaakt en deze zijn ook nu nog erg handig.
De reader zit in mijn fototas, zo kan ik ook als ik ergens anders ben iets terug zoeken.”
 

DSC_3642 DSC_3668 DSC_3658 DSC_3646

Ilse:

” … Echt, deze reader is een onmisbaar document als beginnend hobby-fotograaf! De reader is een uitgebreid (makkelijk te lezen) document boordevol onderwerpen met foto’s en handige tips en trucs.”

Eline:

” … Ook gebruik ik de reader om onderwerpen terug te lezen. Wanneer ik bezig ben met fotograferen en ik denk; Hoe zat dat ook alweer? Is het handig en makkelijk om de reader er weer even bij te pakken. Ook kun je je eigen ervaringen en tips op de lege pagina’s erbij zetten zodat je het de volgende keer weer net iets anders doet.”

DSC_7589DSC_8352 DSC_8329 DSC_3785

Marjolein:

“Als een echte beginner, die alleen op de automatische stand kon fotograferen, ben ik aan de cursus bij Marleen begonnen. In de afgelopen periode heb ik zoveel van haar geleerd, dat ik die automatische stand niet eens meer wil gebruiken. Op een hele enthousiaste en toegankelijke manier heeft ze aan de hand van de reader uitleg gegeven over diafragma, sluitertijd, compositie etc. Er was alle ruimte voor vragen wat er voor zorgt dat iedereen kan leren wat hij/zij wil. Deze cursus is echt een aanrader voor iedereen die meer wil met zijn camera! Marleen bedankt voor je enthousiasme en alles wat je me geleerd hebt!”

 Alex:

“Na eerst ergens anders een korte workshop te hebben gevolgd, was ik toch nog nieuwsgierig naar de overige mogelijkheden van mijn camera. Hierdoor ben ik via Facebook terecht gekomen bij Marleen.
Marleen heeft mij met veel enthousiasme inderdaad die kennis bijgebracht. Een zeer leuke manier van lesgeven, met een mooie reader als naslagwerk. 
De lessen niet ergens in een saai lokaal maar gewoon in de huiselijke omgeving. Ik zeg dag automatische stand, welkom M stand ;-)”

DSC_7566 20130421-IMG_2759 20130421-IMG_2755 DSC_3397

Wietske:
“Deze cursus biedt ‘waar voor zijn geld”  Er wordt op een ontspannen en plezierige wijze uitleg gegeven. 
Tevens wordt er gewerkt met een prima reader die als naslagwerk voor thuis heel handig is. 
Ook is er ruimte voor persoonlijke “leerdoelen” of thema’s waar je verdieping op wenst.
Kortom; wat mij betreft een echte aanrader!”

Hanna:

“Fotografie vond ik altijd heel leuk, maar van die camera snapte ik nog niet zo veel. Aan de hand van een Russisch roulette wist ik soms, per toeval, een goede foto te produceren. 
Marleen reikt met haar cursus een breed scala aan basiskennis aan. De lessen vinden plaats in kleine groepjes en ze heeft altijd tijd voor je vragen. Ik snap nu wat alle nummers en knopjes betekenen, en hoe ik deze in kan zetten om een goede foto te maken. Na afloop van deze cursus, heb ik het gevoel dat ik de baas ben over mijn camera.”
DSC_3967DSC_3956 (1)DSC_3965 (1)DSC_3950

Piet:

“De cursus heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan. De reader is een goede handleiding en compleet wat betreft informatie. Het fotograferen in de M-stand is leuk, uitdagend en geeft veel mogelijkheden. Ik kan in de toekomst vooruit!”

 Margreet:

“Ik ben met een nieuwe camera en een kennisniveau van ‘nul-komma-nul’ begonnen met de cursus bij Marleen. De lesavonden waren gevarieerd en er was veel interactie. We hadden een gezellige groep met enthousiaste mensen. Ik werd zelf ook enthousiast om aan de slag te gaan. De 2 praktijklessen vond ik erg prettig door de directe feedback.

De reader die we gebruikte was duidelijk geschreven en er stonden goede voorbeelden bij. Ik ga hem zeker als naslagwerk gebruiken.

Aan het eind van de cursus kon ik mijn camera bedienen en op de M-stand fotograferen. Dat is boven verwachting! Ik ben de baas over de camera en kan de foto’s krijgen zoals ik dat wil. Kortom: een aanrader voor alle beginners”

 Jolanda:

“Sinds kort heb ik een mooie camera, waar ik alleen de automatische stand van gebruikte. Dat is zonde, er kan meer … maar hoe?!

Marleen heeft in een korte, duidelijke cursus de 1-ste stappen naar de M-stand uitgelegd. Met wat huiswerk, 2 praktijklessen en een dosis zelfdiscipline hebben we flink gestoeid met de camera’s. Uiteraard fouten gemaakt, maar er veel van geleerd. Ik vind het geweldig en blijf zeker ook na de lessen foto’s maken.

Marleen, bedankt voor je lessen en het overbrengen van je passie!”

 

Summerschool 2015:

In deze uitdagende week heb ik met een gezellig en enthousiast groepje ruim drie dagen gestoeid met de camera. Alle ins en outs zijn aan bod gekomen. We hebben veel geoefend in de praktijk op het mooie landgoed van ‘Oud Zandbergen’ in Huis ter Heide. En natuurlijk hadden we veel geluk met het mooie weer in die week…

SS 12-08-2015_011DSC_5775

 Irene:

“Zeer gedreven en enthousiast. Weet de liefde voor fotografie over te brengen.”

Nelske:

Ik heb nu veel meer technische kennis. De camera is nu stukken minder hocus locus voor me! De reader is duidelijk. Het was leuk, informatief en enorm leerzaam. Marleen is betrokken bij de groep, legt goed uit en neemt echt de tijd om vragen te beantwoorden. Fotografie is een stuk helderder.”

“We hebben een goede basis gekregen. Fijn is de ruimte in de reader voor aantekeningen. Een mooie presentatie met voorbeelden en persoonlijke toelichting. Sommige dagdelen waren wat lang. Ik had gehoopt in de wereld van de fotografie te duiken en mijn camera te leren kennen. Dat is gebeurt.”

DSC_5753 DSC_5782

 

 

DSC_5813 DSC_5819

Simone:

“Intensieve, leerzame foto-cursus met een super enthousiaste ‘juf’.”

 Jeanette:
“Leuke gelegenheid om via de Summerschool de basis van fotografie te leren. Marleen is enthousiast en moedigt je aan om zelf alles te gaan instellen. Bij haar krijg ik het gevoel dat ik ook goede foto’s kan maken. Goede lerares. Bedankt Marleen…”
DSC_5835

Petra:

“Gezellige ontspannen cursus doordat de lessen bij de cursisten thuis worden gegeven. Marleen heeft veel geduld en legt de stof duidelijk uit. De reader is goed geschreven en een makkelijk naslagwerk. Ik heb de fotocursus al aan anderen aanbevolen.”

Ronald:

“Leuke, interactieve en leerrijke fotografiecursus waarbij humor zeker ook langs komt. Iets meer praktijk had ik fijn gevonden.”

Rob en Astrid:

“Wij, Rob en Astrid, hebben de fotografiecursus als zeer leerzaam ervaren. De stof is en blijft interessant, ook voor de beginnende fotograaf. De reader was duidelijk en overzichtelijk. Wat ons betreft hadden we best meer opdrachten mogen krijgen. Het leuke van deze cursus vind ik vooral dat het bij verschillende cursisten thuis wordt gegeven. Dat schept een band.

Wij wensen Marleen heel veel succes met het geven van deze cursus. Dat er maar veel mensen mooie foto’s kunnen gaan maken door deze cursus. Maar je weet … een goede foto word niet gemaakt door de camera, maar door de persoon die erachter staat”

 

DSC_7053 (1)DSC_7064 (1)

DSC_7060 (2)DSC_7062 (1)

 

Hanneke:

“Ik begrijp mijn camera nu redelijk goed. Ik heb weinig tijd gehad om de opdrachten te maken, maar ik zal zeker zo goed als alles in de M-stand gaan fotograferen. De theorie is soms wat ‘droge stof’. Ik begrijp dat de theorie erbij hoort, maar ik zou liever een extra praktijkles erbij hebben. Dat werkt bij mij beter. Het is prettig om in een klein groepje de lessen te krijgen”.

 Ronald:

“Ik wilde beter in staat zijn om bewust foto’s te nemen in de M-stand. Mijn verwachting is volledig waargemaakt! Dat komt door tips tijdens de lessen en de oefeningen. Daardoor ging ik aan de slag met mijn toestel. Er was tijdens de lessen voldoende ruimte om vragen te stellen en de powerpoints waren duidelijk. De opdrachten vond ik soms wat ‘wollig’ omschreven, al werd me tijdens de uitvoer wel duidelijk wat de bedoeling was.

Wat wellicht wel een toevoeging zou kunnen zijn, is een meer uitgebreide lijst met tips van websites en apps. Al voeg ik daar wel direct aan toe dat dit met eenvoudig zoeken via Google al snel is opgelost.”

 Kees:

“Met deze fotografiecursus zijn mijn verwachtingen meer dan waar gemaakt. Ik fotografeer nu alleen nog maar in de M-stand en snap wat ik aan het doen ben. De inhoud van de cursus was goed. Ik heb niets gemist. De theorielessen waren leuk en vooral de uitleg aan de hand van beeldmateriaal sprak mij erg aan. Op deze manier kan ik het goed onthouden. De theorie had soms wel wat sneller gemogen, maar ik snap dat het tempo van de groep aangehouden moet worden. De reader was prima om uit te werken en zeker handig als naslagwerk. De praktijkslessen hebben mij gestimuleerd om er zelf ook op uit te gaan. Ik bevel deze fotografiecursus zeker aan bij anderen.”

 Pam:

“Door Marleen begrijp ik meer van camera’s en fotografie en hoe ik betere foto’s kan maken. Plus nog veel meer. Ik vond alle onderwerpen en onderdelen passend en nuttig. Overzichtelijk en makkelijk op te zoeken in de reader. De powerpoint presentaties waren duidelijk. Een pluspunt was dat er veel voorbeeldfoto’s inzaten. Dan kon ik het makkelijker visualiseren. Dat er bij de powerpointfoto’s en de voorbeeldfoto’s in de reader staat wat voor diafragma, sluitertijd etc. is gebruikt, vond ik erg fijn. De opdrachten vond ik, ondanks tijdgebrek, creatief. Zo ging ik weer anderen dingen uitproberen. Het was een leuk groepje en iedereen stond open om elkaar te helpen.

 Ik zou de fotografiecursus zeker aanbevelen. Ik heb in ieder geval veel meer verstand, inzicht en motivatie om te gaan fotograferen. Ik kijk met een erg goed gevoel terug op deze cursus.”

DSC_8280 DSC_8300

Sandra:

“Mijn verwachtingen zijn waargemaakt: ik kan nu fotograferen in de M-stand. De reader is top. Duidelijk en overzichtelijk. Ook het kleine gelamineerde ‘spiekbriefje’ was handig. De theorie van de cursusavonden was prima verdeeld en er was altijd tijd om vragen te stellen. Bovendien was het ook erg gezellig! In de praktijklessen leerde je het meest. Het sloot goed aan bij de theorie en er was genoeg aandacht voor iedereen. Ik zou de fotografiecursus zeker aanbevelen aan andere beginnende fotografen!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dsc_8280

 

 

 

 

 

 

 

Assia:

“Ik wilde leren hoe ik moest omgaan met mijn camera en waar alle icoontjes voor diende. En natuurlijk wilde ik geslaagde foto’s maken en weten waar je allemaal op moet letten: dit is zeker allemaal waargemaakt! Het beeldmateriaal tijdens de cursus maakte veel duidelijk. De opdrachten waren niet ingewikkeld en hadden voor mij best iets moeilijker mogen zijn. Ook hadden het er meer mogen zijn. Marleen wist de aandacht tussen de cursisten goed te verdelen. De cursus heeft me getriggerd om nog meer aan de slag te gaan.”

Susanne:

“Nu kan ik foto’s maken in de manuele stand! Het lukt nog niet altijd, maar ik blijf oefenen. De cursus was heel uitgebreid. Ondanks dat de theorie nooit zo leuk is als de praktijk, is deze echt noodzakelijk. De powerpoints waren heel duidelijk. Het analyseren van onze eigen foto’s had misschien iets meer gemogen, maar dan hadden we natuurlijk ook meer moeten aanleveren. De opdrachten waren duidelijk en leuk om te doen. Het leek ‘Het perfecte plaatje’ wel…”

Miranda:

“Mijn verwachtingen zijn absoluut waargemaakt. Het was een leerzame cursus waar alles aan bod gekomen is. De reader is ook erg duidelijk. Het bespreken van de opdrachten zou iets uitgebreider mogen. De praktijklessen zijn super leuk en leerzaam. Ik zou de fotografiecursus van Marleen zeker aanbevelen.”

Mary:

“Helaas had ik te weinig tijd om de opdrachten te maken en me veel in de cursus te verdiepen, maar de onderwerpen en alle aspecten van fotografie werden uitvoerig behandeld. Ik ga de reader zeker nog gebruiken in de toekomst. Ik raad de cursus zeker aan bij beginnende fotografen.”

DSC_4400 praktijkles (40) - Miranda DSC_4422 DSC_4391